Drukuj
W gospodarstwie ekologicznym

Zdrowa żywność produkowana w gospodarstwach ekologicznych to główny temat konferencji „Żywność ekologiczna jako sposób na życie i dobry biznes” połączonej z wyjazdem studyjnym do gospodarstwa ekologicznego pana Jana Nawieśniaka w Maszkowie.

Rolnicy z Gminy Słomniki uczestniczyli w konferencji  pt. „Żywność ekologiczna jako sposób na życie i dobry biznes”, która odbyła się 22 września na sali obrad Urzędu Miejskiego w Słomnikach. Swoim doświadczeniem i wiedzą dzielili się eksperci Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach i z Instytutu Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. Wykład na temat charakterystyki gospodarstw ekologicznych w Małopolsce i  korzyści wynikających z ich zakładania wygłosili pan Józef Rusnak oraz pan Jan Pajdzik z MODR. Eksperci z Karniowic podkreślali, że produkcja żywności tradycyjnej, zdrowej, ekologicznej to nie moda, lecz konieczność – element wdrażania idei zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Jest to wyjście naprzeciw postępującemu rozwojowi chorób cywilizacyjnych, szczególnie nowotworowych.

Jakie są zasady prowadzenia gospodarstwa ekologicznego?

W rolnictwie ekologicznym stosuje się określone metody, takie jak odpowiedni płodozmian, który ma na celu utrzymanie i podwyższenie żyzności gleby (np. zmniejszenie zakwaszenia, wyeliminowanie szkodników, chorób); używa się czystego i niemodyfikowanego materiału siewnego; stosuje się nawozy nawozami organicznymi (kompost, obornik, rośliny motylkowe wiążące azot); wykorzystuje się naturalne środki ochrony roślin (możliwość stosowania preparatów biologicznych); chów i hodowla zwierząt prowadzona jest metodami naturalnymi (bez zastosowania hormonów wzrostu); ważne jest także zapewnienie zwierzętom odpowiednich warunków bytowych z uwzględnieniem ich potrzeb życiowych; co ważne produkcja roślinna i zwierzęca wyklucza stosowanie organizmów modyfikowanych genetycznie.

W podsumowaniu eksperci podkreślali ogromny wzrost zapotrzebowania w Polsce na zdrową żywność. Przy wzrastającym wskaźniku zachorowań na nowotwory warto się przyjrzeć bliżej tej dziedzinie rolnictwa. Informacji na temat rolnictwa ekologicznego, dopłat i dotacji udziela Dział Ekologii i Ochrony Środowiska Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, tel. 012 285 21 13 wew. 25,39, email:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Szczepionki mykoryzowe zamiast szkodliwej chemii

W drugiej części konferencji glos zabrała pani prof. dr hab. Katarzyna Turnau z Instytutu Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. Wygłosiła wykład pt. „Zastosowanie szczepionek mikrobiologicznych do poprawy wzrostu i odporności roślin”. Pani Profesor mówiła o tym, że zdrowa gleba to podstawa zdrowia roślin. Gleba to nie tylko fizyczne wsparcie dla upraw, ale także dynamiczny system utrzymania życia ludzkości. Jak podkreślała, niezwykle ważnym zjawiskiem, które ma wpływ na rozwój roślin jest zjawisko mykoryzy. Ta  swoista  symbioza  między  korzeniami  roślin,  a specyficznymi  gatunkami grzybów, przynosi roślinom bardzo wiele korzyści. Mykoryzy powodują poprawę ogólnej  kondycji  rośliny,  wspomagają jej  wzrost,  podnoszą odporność na patogeny, przyczyniają się do bardziej efektywnego poboru składników odżywczych  z gleby.  Coraz  więcej  uwagi  poświęca  się  ochronnej  roli  mykoryz  przed  negatywnym  wpływem  czynników  zewnętrznych:  głównie  wysokim  zanieczyszczeniem metalami ciężkimi.  Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego pod kierunkiem Pani Profesor Turnau opracowali szczepionki mykoryzowe, które chronią rośliny przed pasożytami. Szczepionki mykoryzowe dostarczają do gleby strzępki grzybni lub zarodniki grzybów, które współdziałając z korzeniami rośliny, korzystnie wpływają na jej rozwój. Szczepionki mykoryzowe stosuje się m.in. w uprawie roślin ogrodowych, zarówno ozdobnych jak i owocowych.

Wizyta rolników w gospodarstwie ekologicznym

Galeria zdjęćPo części teoretycznej przyszedł czas na praktykę – wyjazd do gospodarstwa pana Jana Nawieśniaka w Maszkowie, który od wielu lat zajmuje się uprawą ekologicznej żywności. Prowadzi on gospodarstwo o powierzchni 4,5 ha, w tym piękny sad – 2,00 ha i grunty orne – 1,00 ha. Rolnik uprawia wiele różnych gatunków roślin rolniczych, warzywniczych, sadowniczych. Uprawia też warzywa pod folią, m.in. pomidory. Warzywa m.in. takie jak ziemniaki, zboża, ogórki, pomidory, bób, sałata, cebula, czosnek, truskawka, malina – przegradzane są pasami nagietka, aksamitki i majeranku chroniącymi przed szkodnikami. Rolnik hoduje także bydło – niezbędne w prowadzeniu takiego gospodarstwa także ze względu na obornik. Jest to najczęściej odwiedzane gospodarstwo ekologiczne w Małopolsce. Często przyjeżdżają tu uczniowie szkół rolniczych, studenci, doradcy. Gospodarz chętnie dzieli się swą bogatą wiedzą ze swoimi gośćmi. Rolnicy z naszej gminy pytali m.in. o szczegóły prowadzenia takiego gospodarstwa, o koszty i zyski, o rodzaje środków na walkę ze szkodnikami. Co ciekawe, używa się do tego  celu m.in. mydła potasowego, skrzypu polnego, wyciągu z krzewu herbacianego, mniszka lekarskiego. Pan Nawieśniak oprowadził rolników po swoim gospodarstwie, chętnie odpowiadał na wszystkie pytania. Choć pogoda nie sprzyjała spacerom w terenie, rolnicy byli pod dużym wrażeniem jego dokonań, pomysłowości i ogromnej pasji, z jaką prowadzi swoje gospodarstwo.

Logotypy

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, Europa inwestująca w obszary wiejskie

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW zachęcamy do zapoznania się z portalem www.ksow.pl, poprzez który możliwe jest dołączenie do KSOW jako Partner, po wcześniejszym uzupełnieniu elektronicznego formularza rejestracyjnego.

Odsłony: 420